Who is Atlas?

Jag fick hem min beställning från bokus idag med bla boken "Och världen skälvde"


Det är en av mina favoriter och den är skriven av min älskade filosof filosof Ayn Rand. Jag älskar verkligen henne. Vi tänker så oerhört olika men det är något med henne som jag är så grymt fascinerad av.
Ett av henned mer kända citat är det här:
"Jag svär, vid mitt liv och min kärlek till det, att jag ska aldrig leva för en annan mans skull, ej heller be en annan man att leva för min" - det stämmer så oerhört dåligt in på mig själv. Jag skulle snarare svära på att jag ska leva mitt liv för andra, visserligen håller jag med om det sista, jag skulle aldrig begära av någon att den ska leva för mig. Rand är ju idividualist. Hon hatade Kant och tyckte att han verkligen hade ställt till det för människorna med sitt Kategoriska imperativ. Jag däremot älskar Kant och håller hans altruistism högt. Men ändå är det något med hennes tankar och ideér som är så klockrena och förtrollande. För er som är nyfikna kan jag även rekommendera filosofiska rummets program om henne och hennes filosofi. Det finns att hämta som pod
här. På gymnasiet skrev jag ett stort arbete om henne och jag minns att min filosofilärare sa att det nästan gick att se hur svårt jag hade för henne, ena sidan älskade jag henne, men hon stod ju emot precis vad jag själv tyckte i så många frågor, så det var många snäva kast fram och tillbaka mellan beundran och förkast. Jag håller dock visserligen med henne i tankarna kring socialism och kommunsim, jag är ju själv åt högerhållet. Ayn är ju Rysk i grunden så man kan verkligen förstå hennes förakt mot kommunismen eftersom hon verkligen sett vilka konsekvenser det fick, just i Ryssland.

”There is no difference between communism and socialism, except in the means of achieving the same ultimate end: communism proposes to enslave men by force, socialism by vote. It is merely the difference between murder and suicide.”

För er som gillar Bioshock kan jag absolut rekommendera just den här boken eftersom det delvis är inspirerat av just Och världen skälvde eller Atlas shrugged som den heter på engelska.
Det var faktiskt en av anledningarna till att jag ville testa spelet överhuvudtaget och det var ju kärlek från första stund sen när jag väl började. Det är väldigt roligt att se olika paralleler i spelet till boken!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback